Latest news for yvonne och boldo1.jpg

Average Rating: 5 out of 5 based on 273 user reviews.

Jag fick ett mail av en anonym person som sa sig verkligen undra vad AR går ut på. Trots anonymiteten valde jag att svara, då jag vet att det finns mycket fördomar mot AR, och jag tycker att det är viktigt att ge en seriös bild av vad jag håller på med. Jag kanske inte skulle ha gett mig in i den diskussionen, för denna person hade redan bestämt sig för sin bild av AR. Den finns att läsa på   Jag har ändå valt att ge ett svar där. Jag väljer även att här publicera hela det mailsvar jag skickade till honom som svar på hans mailfrågor till mig om vad AR går ut på:

Hej igen!
Efter att ha läst en del på din blogg blir jag lite frågande till om du verkligen är intresserad av att förstå något om AR. Mycket av det jag läser där verkar handla om att leta upp sådant som inte överensstämmer med din kunskap och dina erfarenheter yvonne och boldo1.jpg, och sedan ifrågasätta eller dissa detta. Det är ett förhållningssätt som är mig mycket främmande. Kunskap kan se ut på många olika sätt och jag menar att man ska vara ödmjuk inför att andra människor kan ha kunskaper som går i andra riktningar än ens egen.
Men ok, jag väljer att tro att dina frågor är seriösa och ska försöka ge svar utifrån min personliga uppfattning.
AR går i grunden ut på samma sak som all dressyrridning - att utbilda sin häst till sådant som lösgjordhet, balans, lätthet, styrka och smidighet. Inget konstigt med det. Sedan ser vägen mot målet annorlunda ut än vad det många gånger gör inom den moderna tävlingsridningen. Men det är ju inte utbildningsgången du frågar efter, utan just vad AR går ut på.
En stor skillnad mot tävlingsridningen är, som du har noterat, att man inom AR rider på alla slags hästar. Dressyr är ju inget självändamål, utan något som helt enkelt ska utveckla hästen till att bli bättre och bättre, och det gäller alla hästar, även de "loja, tjocka och felmusklade". Man kan väl t. o. Yvonne och boldo1.jpg m. tänka sig att just dessa hästar behöver dressyren allra mest. . .
Beroende på var i sin utbildning ekipaget är ser det naturligtvis väldigt olika ut, precis som inom vilken inriktning som helst. Om du ser ekipage som är i början av sin utbildning så är tempot ofta lågt. Det har att göra med att man lägger mycket stor vikt vid både hästens och ryttarens kroppsuppfattning, och då krävs ofta ett lågt tempo för att ryttaren ska hinna uppfatta alla olika nyanser och saker som händer. Sen finns det AR-ryttare som föredrar att bli kvar i det låga tempot (dock ska det inte vara utan energi, då har man missuppfattat saken), och andra som gärna rider på i ett högre tempo när häst och ryttare är mogna för det. Som inom alla inriktningar kan olika personer ha olika syn på hur man vill ha det. Det behöver inte betyda att det ena är rätt och det andra är fel.
Eftersom den som vill komma riktigt långt inom AR ofta siktar mot både levad och t. o. m. skolor [yvonne och boldo1.jpg] över mark, så är det naturligtvis atleten i hästen som eftersträvas även hos oss. Ingen annan än en atletisk häst kan utföra dessa rörelser på ett korrekt sätt som inte skadar hästen på sikt.
Vad som är "rätt" eller "bättre" ridning ska man vara mycket försiktig med att uttala sig om. Inom alla inriktningar finns det skickliga och mindre skickliga utövare. Så också inom AR förstås. Men i mina ögon finns det faktiskt en sak som skiljer rätt från fel - ridningen ska inte leda till att hästen får skador. Att rida är varken en nödvändighet eller en mänsklig rättighet, det är en rätt som vi tar oss! För mig innebär det ett stort ansvar. Om ridningen leder till ledinflammationer, ryggproblem, attitydproblem etc, då är yvonne och boldo1.jpg det i mina ögon fel. Träningen ska bygga upp hästen på ett sunt sätt, inte ge skador som leder till nedsatt brukbarhet och i värsta fall avlivning. Det är ett orimligt sätt att använda det fantastiskt lojala djuret hästen.
Så till sist att AR-ryttarna framstår som en sluten grupp för inbördes beundran. Ja tyvärr så uppstår väl det fenomenet överallt där människor går samman kring något gemensamt. Men det är inte avsikten med AR. Tvärtom så finns det en uttalad idé om att man ska sprida sin kunskap vidare till dem som är intresserade. Och med tanke på att fler och fler blir intresserade av AR så verkar det ju faktiskt fungera.
Vänliga hälsningar Anna


?? 2008-2016 Legit Express Chemist.