Hertig Karls marknad i Nyköping 2008

Melissa
Svenskt halvblod född 1994

e Master – AlpenFürst

Melissa är en vänlig, positiv dam som först utbildats för ”vanlig” dressyr och därefter omskolats enligt den akademiska ridkonstens principer. Hon har en kraftig rörelsenedsättning i sin halskotpelare, troligen efter att hon som tvååring ramlade och blev hängande i grimman vid en verkning. Hon blev dessutom sadelskadad redan i femårsåldern, vilket yttrade sig som kraftiga snedheter i hennes kropp och en mycket hård och stum muskulatur. Hon var trött, ledsen och tung i kroppen. Orsakerna till detta förstod jag dock inte förrän långt senare. Efter att ha sökt hjälp hos veterinärer, alternativbehandlare, dressyrtränare, tandläkare mm, utan att få svar på var problemet låg, blev Melissa långtidskonvalescent hos sin uppfödare och fick ett föl.

Erfarenheterna lärde mig att inte alltid lita på ”experter”. Jag hade varit noga med att anlita sadelutprovare och lagt mycket pengar på sadelköp, allt för att det verkligen skulle bli rätt. Efter hand som jag läste och lärde mig själv mer och mer om sadlar förstod jag att det istället blivit alldeles fel, men då var skadan redan skedd. Melissas konvalescenttid ägnade jag åt att utbilda mig till hästmassör, upptäcka den akademiska ridkonsten och sälja min sadel…

Vägen tillbaka har varit mödosam. Att vila 1, 5 år var säkert bra, men det löste inte Melissas problem. Istället blev jag varse att hon fortfarande var lika stum i sin muskulatur och lika trött i sin kropp. Hon hade kvar det mesta av sina snedheter. Hon hade muskelrelaterad skolios. Hon hade dålig cirkulation, vilket bl a lett till problem med hovarna. Massage och akupunktur har hjälpt henne mycket. Och så den Akademiska ridkonsten! Vi började träna för Hanna Engström och så småningom för Bent Branderup. På de år som Melissa tränats enligt den Akademiska ridkonstens principer har hon gått från knappt ridbar och konvalescens till att behärska alla rörelser som ingår i riddarprovet och tillsammans gjorde vi ett godkänt riddarprov 2007. Man kan alltså, precis som Bent säger, rida en sjuk häst frisk!

Häromåret fick hon borrelia, och jag misstänker även en sjukdom som heter polyneuropati. Det har satt sina spår, så numera får hon ta det lugnt. Jag arbetar med henne ungefär tre dagar i veckan, mest sådant som hon tycker är roligt – en snögalopp, lite löshoppning, en tur i skogen. Och så lite gymnastik på ridbanan för att hålla henne så mjuk och smidig som möjligt.

Jag har haft Melissa sedan hon var 1, 5 år gammal. Det betyder att jag själv får ta på mig ansvaret för allt som inte fungerat/fungerar. Men det betyder ju också att jag kan ta åt mig äran för allt som nu fungerar bra!

Klicka här för att läsa mer och se en film om Melissa!

 

Sammy Shamrock
Irländsk korsningsponny född ca 1997

Hertig Karls marknad 2008

Sammy kommer från Irland och är min dotter Majas häst. Han hade varit fem veckor i Sverige när vi 2002 såg honom hos en hästhandlare och föll pladask. Vi letade efter en trevlig ponny åt vår då 11-åriga dotter Maja, och jag tyckte att det var något i hans utstrålning som var oemotståndligt. Att han hade en öm rygg och dubbelsidig patellaupphakning fick vi ta på köpet… Det här var ponnyn vi skulle ha.

Vi vet inget om hans härstamning, bara att han är född 1995… eller 1996… fast troligast 1997. Ja, ja, vad gör det?

Majas och Sammys bana har varit krokig. Patellaupphakningen var ju inte så mycket annat att göra åt än att rida och göra honom starkare. Den håller sig i schack så länge han hålls igång. Ryggömheten var ett stort problem i början, men med mycket massage, (bra att vara hästmassör själv då, det sparade mycket pengar :-) noggrann sadelutprovning och klokt arbete har han idag inga som helst bekymmer med sin rygg.

Det stora slaget kom i november 2003. Jag fick ett telefonsamtal från stallet till mitt arbete. Sammy hade blivit sparkad, det såg illa ut, det var nog bäst att jag kom och tittade. Jag for direkt och fann Sammy på tre ben, det fjärde hade tån i marken, men inte mer.

Distriktsveterinären kom efter lång väntan, och kunde bara konstatera att det inte gick att säga hur illa det var. Remiss till Ultuna, släpa stackars Sammy in i transporten och så iväg. Klockan 23 var vi framme och Sammy blev undersökt. Skelettet var helt men ytliga böjsenan var helt av. Då tog spänning och trötthet ut sin rätt och tårarna rann och rann.

Prognosen var dålig men läkköttet gott. Sammy återhämtade sig sakta men säkert. Det var flera veterinärbesök kvar och lång tid av boxvila och sjukhage. Även denna gång var massagen en stor del i hans välmående.

På sensommaren 2004 kom dagen då han för första gången skulle släppas i hage igen, efter många längre och längre promenader.

Maja släppte honom och han sprang… och sprang och sprang. Vi stod med hjärtat i halsgropen och trodde aldrig att senan skulle hålla för alla tvärvändningar, men det gjorde den. Vilken lycka att se honom så glad!

Maja och Sammy i terre-á-terre

Maja och Sammy i terre-á-terre

Idag är han helt återställd, han har tävlat både dressyr, hoppning och fälttävlan, och ärret går knappt att hitta längre. Jag är övertygad om att det var dels massagen, dels träningen enligt den Akademiska ridkonstens principer från marken och från ryggen, som gjorde att han kom tillbaka så bra. Och så förstås de duktiga veterinärerna och djurvårdarna på Ultuna. Stort tack till er!

Maja och Sammy tränar enligt de Akademiska principerna, och gjorde 2007 Väpnarprovet. De tävlade dessutom framgångsrikt i dressyr fram tills Maja fyllde 18.

Läs mer om Sammy på Maja Lindhs blogg!

El Diablo
PRE/kallblodstravare, född 2004

e. Aldebaran VI  u. Barrita

El Diablo under inridningen.

El Diablo är en s.k. karolinerhäst. Hans pappa är PRE-hingsten Aldebaran VI och mamman är kallblodstravaren Barrita.

Diablo har varit hos oss sedan juli 2007. Han är tränad enligt den Akademiska ridkonstens principer från start, med arbete från marken först och därefter inriden.

 

El Diablo januari 2013

El Diablo januari 2013

 

Han har gått på lösdrift i hela sitt liv och aldrig varit skodd. Han är en motsägelsefull natur; vänlig men samtidigt fräck och nonchalant, nyfiken men samtidigt osäker och rädd för allt nytt, ibland hyperkänslig och uppmärksam, andra gånger totalt ofokuserad. Han lär mig nya saker mest varje dag, för han har en mentalitet som jag sällan har stött på.

Läs mer om El Diablo på bloggen, t.ex. ”Lön för mödan”.

Diablo var också hästen som fick visa upp sig i en stor artikel i tidningen Ridsport i april 2013.

 

HeroeHeroe ZM
PRE, född 2009
e. Legendario MAC u. Jarcha III

Heroe är den spanske charmören – artig, vänlig, arbetsvillig. Men också högreaktiv och ganska nervig. Han är född och inriden i Spanien och kom till Sverige och stuteri Pepino PRE i januari 2013. I maj var jag och tittade och provred och blev förälskad direkt. En vecka senare hämtade vi hem honom och introducerade honom sakta men säkert för sörmländsk natur (otäck!), flockliv (underbart!), lösdrift (perfekt!) och barfotagång (jajamen!).

Från hopsläppet med flocken

Från hopsläppet med flocken – så glad!

 

 

 

 

 

 

Ground work - höger sluta på medellinjen.

Ground work – höger sluta på medellinjen.

Jag har valt att börja om utbildningen helt från början, eftersom jag vill utbilda honom enligt den akademiska ridkonstens principer. Det betyder inlongering på nytt och så arbete från marken med formgivning, underträdelse och skolorna, och först därefter ridning.

Det är en fröjd att arbeta med Heroe! Han är känslig och lyhörd och alltid beredd att försöka förstå vad jag vill. Samtidigt hade han en del spänningar som vi ägnat första sommaren åt att försöka bli av med. Det sker genom att jobba med avslappning, förtroende och ömsesidig respekt i allt arbete, men även genom massage och annan behandling. Med tiden har han mer och mer vågat släppa försvaret i sin nacke och sänka huvudet i arbetet. Jag ser mycket fram mot det fortsatta arbetet med Heroe.

Heroe1

Första riktiga ridpasset

 

 

 

 

 

 

 

På bloggen (Aktuellt) finns mer material om Heroe och vårt arbete tillsammans. Klicka t.ex. på ”Heroes första arbetsvecka”, ”Champagnegalopp” (underbar glädje från hopsläppet) eller ”Heroe i augusti 2013”.

Exito
Lusitano, född 2010
e. Alcatruz  u. Sandy

Exito1Exito är en härlig häst som flyttade hem till oss i januari 2013. Han är, liksom Sammy, min dotter Majas häst. Han är mycket vänlig, lekfull och positiv och ingen dag med honom är den andra lik! Han är arbetad från marken och på longe sedan april 2013 och lärde sig snabbt öppna, sluta, traversal och bakdelsvändningar i skritt från marken. På longen dessutom öppna och sluta i skritt och trav och så galoppfattning.

Exito är en mycket lättlärd häst som kräver omväxling och nya utmaningar för att inte tröttna. Läs mer om honom på Maja Lindhs blogg.

Average Rating: 4.5 out of 5 based on 196 user reviews.