Igår landade jag och Heroe på Hellekis efter en fantastiskt blåsig bilfärd tvärs över Sverige. Vi är hos Christofer Dahlgren för en veckas intensivutbildning steg 2.

Redan igår, innan kursen ens har börjat, var jag så nöjd och glad över Heroe fann sig tillrätta snabbt i både box och hage. De få gånger jag har varit iväg med honom har han varit ganska stressad, men denna gång tar han det mer med ro. En häst som man ska ha med sig på kurser och annat behöver ju träna på att vara på bortaplan, och det verkar som att Heroe redan börjar förstå att det inte är någon fara att åka bort ett tag.

Heroe på hemmaplan förra sommaren.

Heroe på hemmaplan förra sommaren.

Steg 2 handlar om att ta med sig hjälpgivningen från groundwork och longering upp på ryggen. Heroe är så fin nu i arbetet från marken! Där kan han vara avspänd och lyhörd och gör allt jag ber om. När jag kommer upp på ryggen är det direkt lite svårare, för då blir han lätt spänd och lite osäker. Då kortar han gärna sin hals, håller fast nacke och rygg och blir kort och stum i steget. Detta har förstås med tiden blivit bättre och bättre, men det finns mycket kvar att jobba på.

Idag jobbade vi två och två så att den ena longerade den andra och på det sättet kunde understödja ryttarens hjälper vid behov. Precis som när man rider in en unghäst alltså. Att göra det även med en lite mer utbildad häst var förvånansvärt effektivt! Jag har haft svårt att få Heroe att söka fram till handen bara genom att ge handen, jag får oftast pilla och lirka med lösgörande innerhand för att han ska länga sig fram och ner. Men med god hjälp av duktiga Hanna Wessling i änden på longerlinan så började han snabbt förstå vad jag ville när jag bara gav handen. Han kunde även slappna av och komma fram och ner när jag la till hjälperna i olika kombinationer. Väldigt skojigt, eftersom han så lätt blir spänd och kortar sig annars!

Imorgon ska vi lära oss att styra, säger magistern. :b

Average Rating: 4.9 out of 5 based on 279 user reviews.

Det här inlägget postades i Essäer, Ridning. Bokmärk permalänken.