Nu har två dagar gått av min vecka här på Hellekis hos Rebecca och Christofer Dahlgren. Jag har med mig både Diablo och Heroe, så det blir intensiva dagar. Som väl är har jag hjälp av Carina Boman, en av mina elever, som glatt hjälper till med både mockning och lerborstning och däremellan sitter i ridhuset och suger i sig kunskap.

Första dagen började jag med en lektion med Heroe för Rebecca. Heroe var mycket stressad till att börja med, så min tanke var att han skulle få komma in i ridhuset och landa lite och att jag skulle få bättre redskap för att hjälpa honom att hantera stressade situationer. Det var min första lektion någonsin för Rebecca, så jag var verkligen nybörjare! Jobbigt men nyttigt bara det! Jag fick hjälp med att visa Heroe andra sätt att hantera situationen än att flaxa runt och stirra skrämt på allt som rörde sig. Ganska snart började han sänka huvudet, kommunicera och faktiskt se både på mig och på saker runt omkring, och ta in vad han såg på ett sansat sätt.

Så där ja, nu kan jag leda min häst.

Så där ja, nu kan jag leda min häst.

Avslappning!

Avslappning!

Efter det fick han gå in och vila en stund, och sedan var det dags för en ridlektion för Christofer. Vi jobbade först en stund med longeringen, främst då med att få inner bog bättre på plats för att få en bättre eftergift fram och ner. I ridningen handlade det om att våga rida på framåt istället för att bli försiktig och hamna på broms. Lätt hänt med en känslig och reaktiv häst… Jag jobbade bara i skritt första dagen, och ganska länge, för att han verkligen skulle slappna av (och jag också!) och börja skritta genom hela kroppen. Det kändes riktigt fint efter ett tag! Och trots flera andra hästar som kom och gick, duvor som flaxade över huvudet och hundar, som Heroe är ganska skeptisk till, så jobbade han på avspänt och fint och fortsatte hela tiden att lyssna på mig. Bra känsla!

Idag var det en helt annan häst, lugn och avspänd från start. Och jodå, idag har vi travat också. Så nu kan jag både leda och skritta och trava. :)

Heroe4

Mycket av jobbet med Heroe går ut på avslappning.

Heroe3

Diablo är underbar att ha med sig på kurs! Denna osäkra häst växer på något vis när han får visa upp sig på bortaplan. Han verkar stolt över förtroendet och visar verkligen upp sig från sin bästa sida. Dessa första två dagar har vi jobbat en hel del med galoppen, som är hans svåraste bit, och det har gått riktigt bra. Galoppombyten tycker han är så roligt så han har börjat gissa och förekomma mig, så där gick vi tillbaka till att bara galoppera på raka spår och växla mellan böjning och rakställning, utan att han byter. När han börjar lyssna och vänta igen så är själva bytena inget problem. Jajamen, säger han bara och byter så fint. Även halva steg mot piaff börjar fungera riktigt bra. När han hittar sin energi så är det en mäktig känsla. Ser fram mot resten av veckan!

Diablo1Diablo2

Average Rating: 4.6 out of 5 based on 187 user reviews.

Det här inlägget postades i Essäer, Ridning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till

 1. Emma Knutsson skriver:

  Vad härligt Anna :) Sitter här och ler med ett stort leende!! Ska bli spännande och läsa om resten av eran vecka. Hälsa Carina så gott med, skönt att ha en egen hästskötare!!
  kram Emma

 2. Anna skriver:

  Hej Emma!
  Carina är hälsad. Med två hästar en sån här vecka är det verkligen skönt med hjälp! Fler rapporter kommer. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *