Som hästmänniska är man ganska ovan att sitta stilla och bara lyssna på någon en hel dag. Men om innehållet är intressant så är det faktiskt helt ok. Idag har var en sådan gång.

Jag har varit på föreläsning med Per Michanek och Linda Keeling. Per är veterinär, han är forskningsansvarig på Flyinge och undervisar också på Hippologprogrammet på Flyinge. Han har själv högpresterande och framgångsrika galopphästar som går på lösdrift året runt. Per har i många år varit engagerad i att förbättra svenskt djurskydd och han har både erfarenhet och forskning bakom sina synpunkter.

Linda Keeling är professor i djurskydd, verksam vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Sammanfattningsvis kan man säga att den forskning som finns pekar mot att våra hästar mår bäst av att gå på lösdrift i grupp och att det skapar en hel del problem för hästarna att ha dem uppstallade. Problemen kan sammanfattas med:

 • För mycket stillastående
 • För dålig luft
 • Onaturlig hästmiljö
 • För stor skaderisk
 • För dyrt

Det jag tror förvånar många är nog främst att det skulle vara större skaderisk att ha hästarna i stall än att ha dem ute i flock dygnet runt. Per menar att vi måste ta hänsyn till alla typer av skador som uppkommer av uppstallning, t.ex. skador som uppkommer när hästen rullar fast, hovbensfrakturer av sparkande i vägarna, hästar som har fastnat i galler, hästar som sliter sönder näsborrar på karbinhakar eller änden på hinkens handtag, luftvägsproblem, sämre hovkvalitet, att ökat stillastående ger sämre hållbarhet (ben- och ryggproblem), stereotypa beteenden som krubbitning och vävning, matsmältningsproblem osv.

Båda föreläsarna presenterade mycket kunskap kring hästars sociala behov, deras värmereglering, deras rörelsebehov, deras ätbehov och hur blodcirkulation och ämnesomsättning och inte minst nervsystemet påverkas av uppstallning. Linda påpekade att det är skillnad på djurskydd och djurvälfärd och att vi behöver intressera oss mer för hästarnas välfärd (hur hästarna själva upplever sin situation). Hon menade också att många som ser problem med lösdrift helt enkelt inte har kunskap om hur man löser dessa problem.

Per avslutade sin föreläsning med två frågor och tillhörande svar:
Klarar hästar svenskt vinterklimat utan skydd? Ja, utan tvekan!
Klarar hästar att stå i en box stora delar av dygnet? Nej, det skapar problem.

Lindas avslutning löd: Grupphållning av hästar anses vara det bästa alternativet för att uppfylla deras fysiska och beteendemässiga behov. Linda sa sig vara övertygad om att grupphållning (lösdrift) är framtidens melodi.

Melissa och Diablo

Melissa och Diablo

Average Rating: 4.8 out of 5 based on 227 user reviews.

Det här inlägget postades i Hästhållning. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till

 1. Emma Knutsson skriver:

  Låter som en föreläsning många hästägare skulle behöva gå på! Vilken tur att jag redan har mina hästar på lösdrift och att fler och fler väljer att ha sina rid hästar just på det sättet.
  Kan du inte blogga mer om Bentkursen du var på :) Hur det gick med provet vet jag redan (grattis!!) men vad tyckte du gav mest av helgen och vad fick du med dig hem?! Sa Bent nått om vad han tyckte om Heroe?
  Kram Emma

  • Anna skriver:

   Hej Emma! Jag är ju inte riktigt så aktiv med bloggandet som jag skulle vilja… Nu har dessutom vårt internet varit nere några dagar. Men tack för dina frågor, ska försöka få till något inom kort. :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *