Vad gör väl regn och rusk när man får vara i ett ridhus och ridningen går bra?

Dagens arbete med Diablo hade fokus på galoppen. Diablo är en häst som inte galopperade ens i hagen tidigare. Han är till hälften kallblodstravare, och galopp har inte precis varit hans melodi. Det ligger mycket arbete bakom den galopp han visar idag.

Tack vare allt detta arbete så var det idag dags att titta på galoppombyten. Det senaste halvåret har vi fått den förvända galoppen att fungera. Vi har jobbat med att kunna länga galoppen utan att Diablo kommer på bogarna, alltså tänka mer fram och upp än fram och ner. Vi har även jobbat lite med att kunna rakställa i galoppen för att därifrån sedan kunna forma om till ny ställning och böjning och byte.

Idag fick jag flytta mitt fokus från skänklar och bakdel till att fokusera på att forma om Diablo över bogarna. Och vips – ett klockrent byte från höger till vänster! Åt andra hållet var det lite svårare, men ändå ok. (Här får jag göra ett tillägg efter att jag skrev detta sent igår kväll. Det är förstås inte så att jag gör galoppombytet över bogarna. Bytet sker för säte och skänkel, men det som behövdes för Diablo var att han blev lättare att forma om över bogarna. Han låg helt enkelt kvar för mycket på den nya innerbogen, och då blev bytet väldigt svårt. Så fort jag bytte fokus till att lätt forma om honom över bogen så föll de andra sakerna på plats och bytet fungerade.)

Väldigt, väldigt roligt med en häst som för tre år sedan nätt och jämnt kunde hålla galoppen i ett varv på en stor volt. Men det roligaste idag var ändå att Diablo var fortsatt glad, pigg och mycket arbetsvillig. Det är nu inte jag som försöker motivera honom, utan han som säger till mig: ”Kom igen nu då, vi provar igen!”

Lite bilder från idag, i bättre och inte lika bra positioner, som det är, och som det fastnar på bild. Fotograf: Maja Lindh

Uppvärmning i skritt2Galopp1Galopp2

Instruktören hallåååå!

Instruktören hallåååå!

Sådärja,  nu ser han oss igen.  :)

Sådärja, nu ser han oss igen. :)

Galopp3

Average Rating: 4.7 out of 5 based on 292 user reviews.

Det här inlägget postades i Essäer, Ridning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *