Är det skillnad på häst och häst?

Första gången jag kom i kontakt med Akademisk ridkonst var på en kurs som Bent Branderup höll på Johannesberg för ungefär 15 år sedan. En av de saker som omedelbart slog mig var att så många olika hästraser var representerade. I den värld där jag fram till dess hade tillbringat mina första 25 hästår fanns naturligtvis också många olika raser, men det var liksom bara halvbloden (eller varmbloden, som det korrekta namnet ju är numera) som verkligen räknades. Jag tyckte alltid att det där var en konstig ordning. En trevlig häst är ju en trevlig häst, oavsett ras. Och eventuellt ”mindre trevliga” hästar behöver ju också tas om hand och tränas på ett klokt sätt av kunniga människor.

El Diablo, PRE/kallblodstravare

El Diablo, PRE/kallblodstravare

Mottot för den Akademiska ridkonsten är ”Dressyren är till för hästen – inte hästen för dressyren”. För mig betyder det bl.a. att man inte behöver ha en speciell slags häst för att rida dressyr. Dressyren är till för alla hästar, oavsett ras, oavsett användningsområde, oavsett nivå. Vare sig du vill tävla i dressyr, hoppning eller femgång, eller om du istället vill njuta av naturen tillsammans med din häst, eller rent av vill utbilda dig så långt som möjligt inom ridkonsten, så behöver din häst utbildas till att bära en ryttare på bästa möjliga sätt.

Melissa, svenskt halvblod

Melissa, svenskt halvblod

En annan tanke som har slagit mig många gånger är att de hästar som man kanske skulle beteckna som minst lämpade för dressyr, om vi pratar i termer av balans, taktmässighet, koordination, kroppsuppfattning osv, är de som behöver dressyren allra mest! Även de ska ju läras att bära en ryttare på ett ändamålsenligt sätt, för att undvika felbelastningar och skador.

Heroe ZM, PRE

Heroe ZM, PRE

Hemma på gården har jag och min dotter ett svenskt halvblod, en irländsk ponnykorsning, en PRE/kallblodstravarkorsning, en lusitano och en PRE. De är sinsemellan helt olika personligheter, delvis naturligtvis för att de är individer, men de har även en del rastypiska drag som gör att de skiljer sig åt. Det fina i den kråksången är ju att de alla lär oss olika saker, och en del av de lärdomarna hade vi troligen missat om vi inte hade valt att ha så olika hästar.

Exito, lusitano

Exito, lusitano

Sammy Shamrock, irländsk korsningsponny

Sammy Shamrock, irländsk korsningsponny

Om jag funderar på de elever jag har och har haft genom åren kan jag direkt påminna mig t.ex. halvblod av olika nationaliteter, islandshäst, ardenner, arab, kallblodstravare, varmblodstravare, connemara, PRE, lusitano, quarterhäst, appaloosa, hispañoarab, korsningsponnyer av många slag, welshcob, frieser, american paint, engelskt fullblod, nordsvensk brukshäst, new forest, morganhäst och säkert fler som jag inte kommer på just nu.

Min uppfattning är alltså att alla hästar, oavsett ras eller andra egenskaper, är lika mycket värda, och att alla behöver en god utbildning!

Carro och Gnista

Carro och Gnista

Ann och Druvan

Ann och Druvan

Kicki o Rascha

Kicki o Rascha

Inga-Lill och Ilando

Inga-Lill och Ilando

Therese och Zhakira

Therese och Zhakira

Yvonne och Boldo

Yvonne och Boldo

Henrika o Elona

Henrika o Elona

Karin o Adele

Karin o Adele

Katarina och Versus

Katarina och Versus

Amanda o Faricha

Amanda o Faricha

Fanny och Mirre

Fanny och Mirre

Emma o Hidalgo

Emma o Hidalgo

Jessica och Ludvig

Jessica och Ludvig

Ulrika ochTusse

Ulrika ochTusse

...och många, många fler!

…och många, många fler!

 

 

 

Det här inlägget postades i Essäer. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Är det skillnad på häst och häst?

 1. sofie skriver:

  Tack för en trevlig och trovärdig hemsida
  Tränar själv akademisk ridkonst och tycker också det är en fantastisk väg att gå tillsammans med sin häst .
  Med vänlig hälsning
  sofie

  • Anna skriver:

   Hej Sofie! Tack för dina vänliga ord! Att hitta den väg som man känner att man vill vandra på är verkligen en skön känsla. /Anna

 2. Så sant så sant! God fortsättning Anna! :-)

 3. Klara skriver:

  Riktigt kloka ord!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *