Lön för mödan

IMG_8829Diablo är en speciell individ. Det är mycket med honom som har varit svårt för mig att förstå och hantera. Det har hänt att jag har blivit rädd, ingen bra utgångspunkt när man ska umgås med sin häst.

Jag har nu en gång för alla en idé om att det går att ta sig framåt med alla individer, människor såväl som hästar. Det handlar om att försöka förstå och att hela tiden leta ny kunskap när man inte förstår. Diablo är lätt att missförstå. När han blir osäker eller rädd blir han bufflig och nafsig eller i värsta fall helt okommunicerbar. Det tog ett tag innan jag insåg att hans ohyfsade beteende berodde på alla hans rädslor, och det var förstås först när jag förstod det som det gick att börja jobba med det på ett sätt som gav resultat.

Det har aldrig funnits en häst i min närhet som har fått mig att fundera så mycket, att pröva så många olika vägar, att försöka lära mig mer för att förstå vad det var jag behövde göra. Och det har gällt både ridning, hantering, behandlingar av olika slag, utfodring och utrustning.

Numera har vi det alltid trevligt tillsammans! Diablo är vänlig och lyhörd, jag tror att han känner sig förstådd och att han därför alltid vill göra sitt bästa, även när det är svårt. En dag som idag märks det tydligt att all möda har gett resultat. Ridpasset på ridbanan inramades av stark blåst = mycket ljud i alla stora träd som vi har, löv som for omkring högt och lågt, städning hos vår granne golfbanan vilket innebar högtryckstvättande, stora saker som skramlade ner i en container och eldning. För ett par år sedan skulle jag inte ens ha tänkt tanken att rida Diablo under dessa förutsättningar, men numera är det inga problem. Vi hade en mycket trevlig stund tillsammans på ridbanan!

Bilder från träning på Hellekis i april 2013: IMG_8801 IMG_8754 IMG_8735IMG_8778

Det här inlägget postades i Essäer, Hästhållning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *