Melissa provar hackamore-kapsonen.

Melissa provar hackamore-kapsonen.

Idag har jag provat min nya hackamore-kapson. Jag är väldigt nöjd så här långt!

Jag köpte den främst för Diablos skull. I långa perioder går han jättefint på stångbett och kapson, eller på blank stång, men så plötsligt vill han inte ha bett överhuvudtaget. Vad detta beror på har jag ännu inte hittat någon tydlig förklaring till. Lika plötsligt som denna ovilja kommer, lika plötsligt är den borta igen och allt är frid och fröjd.

Jag har tidigare inte hittat något bettlöst alternativ som har fungerat bra för Diablo. Ett problem är att han har svårt att länga ut sin hals, där är stångbettet det perfekta hjälpmedlet. På bara kapson kortar han gärna upp sin hals. Eftersom han har en ganska grov ansättning av huvudet mot halsen så blir det ett extra stort problem, då det blir väldigt trångt mellan ganasch och Atlasvinge. Inte bra!

Både Melissa och Diablo fick prova hackamore-kapsonen i arbetet vid handen idag. Kapsondelen är en så kallad flexkapson. Jag upplever den som ett mellanting mellan kedjekapson och fast kapson. Känslan var väldigt behaglig! Den formade sig fint runt nosen och låg stilla utan att vara hårt spänd. Och så skötte den sitt jobb perfekt också, nämligen att sköta ställningen. Hackamoredelens hävstångsverkan fungerade också mycket bra. Diablo längde fint ut sin hals med hjälp av den, både i fram och ner och i samling. Samlingen blev faktiskt snäppet bättre än vanligt!

Jag tror att det här är melodin för framför allt Diablo. Det ska bli spännande att rida med den i morgon!

 

Average Rating: 4.6 out of 5 based on 262 user reviews.

Det här inlägget postades i Ridning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till

 1. Ann-Britt skriver:

  Var har du hittat denna?

 2. Annie skriver:

  Hej! Jag funderar på att skaffa en sådan hackamore-kapson. Min häst är väldigt mjuk och fin, i träningen vid hand med lina i mittenringen på kapsonen kan han hålla böjningen som han behöver för att kunna träda längre in mot sin tyngdpunkt, även i varvbyten då jag endast visar vägen och flyttar ut hans inre framben så hittar han den rätta böjning han behöver för att balansera sin kropp. Tidigare har jag ridit honom med kapson och tredelat tränsbett, men då han inte trivs särskilt bra med bett just nu så har jag enbart använt kapsonen vid ridning och arbete vid hand, det fungerar sådär.. vid handträning då jag går jämsides med honom så är det mycket svårt att få honom söka sig framåt-neråt, han hamnar istället med huvudet högt upp och kortar av överlinjen, även när jag hjälper honom att hitta vägen. Därför tänkte jag att det kanske kunde fungera bättre med en hackamore-kapson. Med tränsbett i munnen hamnar han lätt bakom lod. Kan hackamoret hjälpa oss att hitta framåtsökningen? Vi har ju kommit en bit i utbildningen men jag är inte intresserad av stång just nu. Ursäkta om det blev lite långt!
  Jättefin sida du har förresten :)
  Mvh Annie

  • Anna skriver:

   Hej! Kul att du gillar sidan! Jag tror absolut att hackamorekapsonen kan vara till hjälp i ditt fall. Den hjälper till med att länga halsens överlinje och därigenom få hästen att ”droppa” nosen och söka fram till handen. På vissa hästar fungerar det minst lika bra som en stång, medan andra hästar verkar vara mer hjälpta av stången. Men eftersom du inte vill rida på stång just nu så tycker jag att du ska prova hackamorekapsonen. Lycka till! /Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *