Missuppfattningar om sitsen

I mitt förra inlägg skrev jag lite om vad som faktiskt går bra att träna trots att marken är frusen. Så såg jag en artikel i senaste numret av Hästfocus, som handlade just om ridövningar för frusen mark, och tänkte att jag kanske skulle hitta fler bra idéer. Men i stället hittade jag ett par vanliga missuppfattningar om sitsen.

Ett avsnitt handlade om skänkelvikning, vi kan lätt överföra resonemanget på öppna. I artikeln säger man att om ryttaren vill flytta hästen åt vänster så måste hon sitta på vänster sittben, annars ger man hästen motstridiga signaler. Man säger också att det är lätt att åka över i sadeln och sitta mer på det sittben som är på samma sida som den sidförande skänkeln.

Jag ska försöka bena ut detta. För det första är problemet med att åka över på fel sida i sadeln det motsatta – det vanliga är att man åker över på den motsatta sidan mot den sidförande skänkeln. Genom att många ryttare drar upp den skänkel de använder lyfts samma sidas sittben något upp ur sadeln och ryttaren hamnar mer på den motsatta sidans sittben. Då har man definitivt hamnat på fel sittben!

Missuppfattningen att man ska sitta på vänster sittben om man vill flytta hästen åt vänster i en öppna (eller skänkelvikning) beror på att man inte skiljer på sittben och tyngdpunkt (vikthjälper).

Vi tänker oss en öppna där vi ska flytta hästen åt vänster. Då pratar vi alltså om en högeröppna – hästen är ställd och böjd åt höger, men förflyttar sig åt vänster. Eftersom hästen ska vara böjd åt höger ska jag sitta mer på höger sittben. Hästens ryggmuskulatur på höger sida drar då ihop sig = hästen böjer sig till höger runt mitt högra sittben.

Det var sittbenet, som bidrar till (eller rent av skapar) böjningen. Så har vi tyngdpunkten (eller vikthjälpen). Det är tyngdpunkten som i det här fallet ska gå till vänster. Tyngdpunkten kan man tänka sig som en rörlig boll som finns djupt nere i magen, nästan nere i bäckenet.  Det är alltså min tyngdpunkt i magen som ska signalera till hästens bakben: Det har skett en viktförskjutning av ”lasten”, var snäll och kliv in under ”lasten” med dina bakben igen.

Alltså – skilj på sittben och tyngdpunkt (vikthjälper)! Du ska t.ex. kunna förflytta din tyngdpunkt till vänster och samtidigt sitta mer på höger sittben.

Det här inlägget postades i Ridning. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Missuppfattningar om sitsen

  1. Inga-Lill Talén skriver:

    Bra förklarat!
    Tack för senast, bra träning där jag fick vi lite att jobba med. Tisdag kommer Helmut o hälsar på ”Lando” det blir skönt för honom. Ha d gott

  2. Christa Ajris skriver:

    Hittade detta inlägg när jag försökte förstå hur man gör en öppna. Jättebra förklarat!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *