Att börja från början (eller att börja om från början…)

Många av oss hästägare upplever till och från att våra hästar har olika typer av problem, det kan vara kroppsliga, mentala, förtroendemässiga etc. Ibland har vi själva orsakat problemen, ibland är det tidigare ägare och ibland förstår vi inte alls varifrån problemen kommer.

Men så ibland stöter man på en häst som verkar alldeles fri från alla slags bekymmer. Jag gjorde det för en vecka sedan, när Versus, en treårig arabvalack, kom till gården för en första lektion tillsammans med sin ägare Katarina Sjöberg. För båda var det deras första steg på den Akademiska ridkonstens väg, men ingenting verkade svårt eller konstigt för Versus. Han hade full tillit till människor, och ingenting i hans kropp tog emot någonstans. ”All vår början bliver svår” heter det ju, men att börja från början med sådana förutsättningar gör att det faktiskt inte behöver vara svårt!

 

 

 

Foto: Amanda Sjöberg

Det var naturligtvis en glädje att se, men jag tänkte också på hur ovanligt det är. Idag har även många unga hästar problem. Man kan fundera mycket över varför det är så, och det finns naturligtvis många olika svar. Det kan handla om träningsmetoder, hantering, hästhållning, foder, vattenkvalitet, hovvård, utrustning och mycket annat. Det är många gånger både svårt och dyrt att hitta rätt. Jag tror att det viktigaste är att vara nyfiken och aldrig sluta att försöka lära sig så mycket man kan inom olika områden. Inte minst är det viktigt att våga omvärdera det man tidigare gjort, om nya kunskaper gör att man får nya insikter. Det kan vara en jobbig process, för det innebär ofta att man måste erkänna att det man tidigare har gjort inte var så bra, eller rent av fel. Och att man kanske måste börja om från början med det som blivit fel. Då gäller det att inse att man faktiskt har gjort så gott man kunde med de kunskaper man hade då. Men låt inte gamla vanor stå i vägen för nya kunskaper!

Det här inlägget postades i Essäer, Hästhållning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *